Waar komt ons geld vandaan?

Fractional reserve banking

Geld wordt gecreërd doordat banken geld uitlenen. De meeste mensen denken dat als je geld leent dat de bank dan het geld van spaarders uitleent en aan het verschil van ontvangen en te betalen rente geld verdient.

Dit is een illusie. Als je naar de bank gaat om b.v. een hypotheek af te sluiten voor het kopen van een huis dan typt de bank medewerker het bedrag wat ze aan jou uitlenen simpelweg in jouw bank rekening. Dat bedrag moet worden terugbetaald met rente. Op het moment dat het huis is afbetaald is er ongeveer drie keer zoveel geld terug betaald als de bank jou in eerst instantie heeft uitgeleend. Als jij in gebreke blijft dan wordt de bank eigenaar van jouw huis. Kortom de bank loopt geen risico en wint altijd.

Het enige echte geld in de banken is het geld van de spaarders!

Als het huis is afbetaald dan wordt het origineel geleende bedrag in de computer gewist. Het bedrag van de rente blijft echter wel bestaan. Dit rente bedrag zorgt ervoor dat de totale geldvoorraad toeneemt en zorgt dus voor inflatie. Om op deze manier geld te creëren hoeft een bank volgens de Nederlandse wet ruwweg maar een tiende van het uit te lenen bedrag in kas te hebben.  Dat betekent dat als de bank jouw 100 000 euro wil lenen dat zij dan maar 10 000 euro in kas hoeven te houden. Als jij je huis betaalt dan gaat die 100 000 euro naar de bank van de persoon waar jij je huis van koopt. Deze bank kan dat geld dan weer gebruiken om nieuwe geld te creëren. In dit geval 1 000 000 euro. Dit spelletje kan eindeloos herhaald worden. De uiteindelijke limiet van dit spel is voor hoeveel de consument bereidt is zich in de schulden te steken. De banken hoeven wettelijk dus maar een fractie van het geld dat ze uitlenen in kas te hebben.

Veruit de meeste banken die ons geld lenen zijn privé eigendom. Omdat bijna al het geld dat in omloop is op deze manier is ontstaan moet er voor dit geld heel veel betaald worden in de vorm van rente.

Dit kan anders. Onze overheid kan zelf geld creëren uit lucht en dit zonder rente uitlenen aan het volk. Daarmee zouden we ongeveer 40% op iedere euro kunnen besparen.

Dit is aangetoond door Professor Margrit Kennedy.

http://www.margritkennedy.de/presentations.html

Dan vragen we ons af: Waarom doen we dit niet?

Daarover meer in volgende artikelen.

Plaats een reactie