Waarom rente moet worden afgeschaft.

Fysieke redenen

Rente veroorzaakt exponentiële groei van de hoeveelheid geld. Als exponentiële groei voorkomt in de natuur zonder tegengehouden te worden dan leidt dat tot zelfvernietiging. Dit is de manier waarop de natuur zich ontdoet van systemen die niet werken.  Het laat het systeem groeien zonder enige beperking zodat het zichzelf vernietigd. Denk daarbij aan b.v. sprinkhanen plagen. De sprinkhanen eten de velden kaal waarna er geen eten meer is en de sprinkhanen sterven massaal.

Morele redenen

Meer nemen dan geven. Dit resulteert in uitbuiting van de medemens – permanent groeiende economische verschillen en sociale conflicten. Historie bewijst dat de uiteindelijke consequentie daarvan altijd oorlog is. Belang en vrede sluiten elkaar uit!

Geld waarmee de rente zou moeten worden betaald bestaat niet – in ieder geval niet in het begin. Het wordt later gemaakt door de banken, waardoor er inflatie ontstaat.  De lener wordt daardoor gedwongen om dat extra geld bij anderen te halen – dit wordt goed voor onze ogen verborgen gehouden als gevolg van de circulatie van geld.  In feite is het onmogelijk dat alle leners hun leningen – vermeerderd met rente – kunnen terug betalen. Leners moeten altijd strijden om de hoeveelheid beschikbaar geld – vergelijkbaar met stoelen in een stoelendans. Een op rente gebaseerd geldsysteem veroorzaakt daarom criminaliteit!

Ecologische redenen

Mensen hebben het idee dat als ze genoeg geld sparen om te leven van de rente zij zich daarmee onafhankelijk kunnen verklaren van de samenleving en Moeder Aarde, omdat – zo denkt men – geld zou zorgen dat men alles tot zijn beschikking heeft. Maar dit is een illusie: Geld maakt geen dingen beschikbaar, maar mensen maken dingen beschikbaar.

Daarom is rente de oorzaak van uitbuiting van het milieu op aarde.  De hoeveelheid geld kan groeien zonder enige beperking door rente, maar de grondstoffen op onze planeen zijn beperkt – en we hebben maar een planeet! Als alle grondstoffen van Moeder Aarde zijn uitgeput dan is al het geld in de wereld waardeloos.

Spirituele redenen

In rationele zaken twijfelt niemand aan de wet van oorzaak en gevolg.  Indiase filosofie “Als de oorzaak negativiteit bevat dan zal deze negativiteit ook tot uiting komen in het uiteidelijke gevolg”.  Indiase filosofie noemt dit principe “karma”.

Leningen worden verstrekt voor het maken van winst d.m.v. rente. Hebzucht is de motivatie om leningen te verstrekken. In plaats daarvan zou het  bereidwilligheid tot samenwerking moeten zijn. Het effect van deze motivatie kan worden waargenomen in de vorm van schaarste. Onze op winst gebaseerde economie aangedreven door een op rente gebaseerd geldsysteem is een systeem van schaarste! Terwijl Moeder Aarde overvloed geeft, creëert de mens kunstmatig schaarste omwille van de winst om haar hebzucht te bevredigen.

Het is duidelijk: de rente leidt tot slecht karma. In het christendom wordt hetzelfde concept uitgedrukt door het gezegde “wat de mens zaait, zal hij ook oogsten”. Wat kunnen we verwachten te oogsten, wanneer hebzucht het zaad is?

Advertenties

4 thoughts on “Waarom rente moet worden afgeschaft.

 1. Het hele onderwerp “rente” en wat dit door de tijd tot zoveel hebzucht, macht, corruptie en scheefgroei heeft geleid boeit me al enige tijd mateloos….
  Ik ben me ontzettend gaan verdiepen in de leer van de Bijbel en dan met name de Thora-wetgeving of liever gezegd: Onderwijzing.
  Heel interessant om te ontdekken wat God te vertellen heeft over eerlijke economie en daar is het rente-verbod er een van ( ook het Jubeljaar wat kwijtschelding van schulden gaf is interessant). Hij heeft een heel pakket aan economie-lessen gegeven zo ook voor voeding, socaile en hygiene wetten enz. Voor elk aspect van onze samenleving had deze onderwijzing een preventieve rol kunnen spelen maar door de eeuwen heen zijn wij deze wijsheden verloren maar komt recentelijk steeds meer tot ( her) ontdekking bij velen…

  Lees bv ook eens:

  “Eerlijke economie”
  http://www.bol.com/nl/p/eerlijke-economie/9200000005794770/

  “De economische spanningen van de eindtijd in het licht van Gods Wet” http://books.google.nl/books/about/Gods_woord_levensboek_voor_deze_tijd.html?id=MUSpGwAACAAJ&redir_esc=y

  “Wetten ten Leven” http://www.sinco.nl/Downloads/Wetten%20ten%20leven.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s